13 oktober 2013.
Beste mannen van Nederland, ga er even voor zitten. Nu de zomer van 2013 echt voorbij lijkt te zijn, moet ik toch een even een aantal dingen kwijt. We zijn in Nederland niet heel erg gewend aan lange warme zomers, dat geef ik toe, maar sommigen van jullie maakten het wel erg bont. Veel mannen ontstegen het niveau Tokkie nauwelijks en dat moet toch beter kunnen. In je eigen tuin, bij het zwembad of op het strand kun je wat mij betreft los gaan. Maar in het openbare leven, zeg het terras waar ik ook regelmatig te vinden ben, zou het erg prettig zijn als jullie de 5 onderstaande geboden ter harte nemen.

1. BIJ EEN TEMPERATUUR LAGER DAN 2X 10, HOEF IK UW BENEN NIET TE ZIEN
Korte broeken mogen pas gedragen worden bij temperaturen hoger dan 20ᵒC. Stel je dan ook niet aan door bij de eerste zonnestraal meteen een korte broek aan te trekken. Wij dames vinden die bleke kuiten met donkere haren niet aantrekkelijk. Je bent niet Charlie Sheen of Harper en woont niet in Malibu.

2. VOELT U TOCHT BIJ UW PRIVATE DEEL, DAN ZIET UW OMGEVING OOK TE VEEL
Als het moment daar is; bij een temperatuur boven de 20 graden en subtiel getinte benen door een zonnebankje of vroege zonvakantie, dan kan de korte broek aan. Daarbij moet het woord ‘kort’ niet al te letterlijk worden genomen. Een korte broek heeft een minimale lengte tot 10 cm boven de knie. Is je korte broekje van 6 jaar geleden nog niet versleten, omdat je die alleen op vakantie aantrekt? Houd dat dan zo. Koop voor het dagelijks leven een korte broek van deze tijd. Je bent niet Ruud Gullit en speelt niet in het Nederlands elftal van ’88.

3. DRAAGT U SCHOEISEL MET GATEN, DAN ALSTUBLIEFT MET MATE
Slippers dragen we pas bij een temperatuur boven de 25 graden. In het openbaar bij lagere temperaturen, dragen we gewoon schoenen. Als je het aandurft, zorg dan dat je voeten enigszins toonbaar zijn. Er is niets viezigers dan onverzorgde voeten met te lange teennagels, zwarte haren op de grote teen of schilfers en tenenkaas. Zien ze eruit als berenklauwen, draag schoenen! Nog een ding: Als het koel genoeg is voor een lange broek, is het ook koel genoeg voor gewone schoenen. Je bent niet Chris Zegers, presenteert geen reisprogramma, en wordt niet gefilmd op het strand bij de ondergaande zon op Paaseiland.

4. DE WERELD HOUDT VAN SOKKEN, BEHALVE WIT EN OPGETROKKEN
Sokken zijn tevens een delicaat onderwerp. In open schoeisel dragen we in ieder geval nooit sokken, tenzij je bejaard bent. Dan is het ook niet charmant, maar dan zijn je voeten waarschijnlijk in zo’n staat dat ik blij ben dat je ze bedekt. In schoenen onder je korte broek draag je geen sokken, of van die halve sokjes. Dat is niet verwijfd, dat is gewoon verzorgd. Tasten halve sokjes je echt aan in je mannelijkheid, trek je sokken dan in ieder geval niet op en draag geen witte sokken. Je bent niet Richard Krajicek, je hebt nooit Wimbledon gewonnen en daar gaan opgetrokken witte sokken je ook niet bij helpen.

5. WAT U DAN OOK HEEFT VOOR HEMD, HET IS NIET VOOR U BESTEMD
Ik snap dat vrouwen volgens jullie niet genoeg vlees kunnen laten zien in de zomer, maar dat is niet wederzijds. Shirts moeten mouwtjes hebben, hemdjes kunnen echt niet. Ook niet als je denkt over een goddelijk lichaam te beschikken. Ten eerste staat dat patserig, ten tweede zien we dat ook wel door een normaal shirt heen. Ook niet als je heel trots bent op je tattoos. Als je die gezet hebt om te showen, dan had je hem maar in je gezicht moeten laten zetten. En, dit komt misschien als een klap, maar doorgaans vind je je eigen tattoo mooier dan een ander hem vindt. Als je denkt niet over een goddelijk lichaam te beschikken, geloof me, dan klopt dat ook. En als jij dat al vindt, val mij er dan niet mee lastig. Ook niet met je ontblote bovenlichaam. Je speelt niet in de nieuwe Calvin Klein reclame, en dat heeft een reden.

Misschien heb ik nu op een paar tere zieltjes getrapt. Tja, wat kan ik zeggen… Daar was het me niet om te doen, maar de waarheid is hard. Zie het als opbouwende feedback. Neem het mee. Volgende zomer beter, toch? Alsjullieblieft…?

Wrong in so many ways...

Wrong in so many ways…