24 juni 2015
Dus ik was laatst bij de zonnebank. Zie ik een bordje hangen met de tekst: ‘Verboden vaseline of olijfolie te gebruiken op onze zonnebanken’. Pardon, olijfolie?? Ik stel me zo voor dat je de Oil & Vinegar binnenloopt en aan zo’n grietje vraagt; ‘Goh, van welke olijfolie word ik nou eens lekker bruin?’ En dat zo’n grietje dan serieus antwoord; ‘Wat voor kleur bruin had u in gedachten?’, ‘Pindakaasbruin, of melkchocoladebruin?’, ‘Nou, dan kunt het beste de extra virgine olijfolie gebruiken van de tweede persing uit Noord Toscane.’ Ik zeg, smeer je gewoon in met Croma!

Dus ik speurde eens op internet wat blijkt? Er is een hele subcultuur omtrent bruinen, oftewel ‘bronzing’ als je hip bent. Ik vond olijfolie al vreemd, maar er schijnt zelfs spul te zijn dat je in je buik moet injecteren. Injecteren! Hoe haal je het in je hoofd? Klein detail; Het is niet vrij verkrijgbaar in Nederland. No shit, Sherlock. Er zijn hele websites waar meisjes elkaar ‘tips’ geven welk bak & braadmiddel het beste werkt. Misschien moet je gewoon frituurvet gebruiken joh, dat ruikt ook lekker. Er staan foto’s op van meisjes in bikini met de huidskleur van een dakpan. Meestal hebben die meisjes zo’n knopje door hun bovenlip, opgespoten lippen en getekende wenkbrauwen… Ik wil niet generaliseren, maar op mij komen ze niet bijster intelligent over. Ik stel me ook zo’n joggingbroek voor, met de letters JUICY op de kont, en van die afgetrapte scheve Uggs eronder. Nogmaals, ik wil niet generaliseren. Ik vraag me alleen wel af of je dommer wordt van de zonnebank, of dat ze dat al waren voordat ze zich in de zonnestudio verenigden.

Tanorexia, wordt dat genoemd. En het is een hele serieuze aandoening. Ze gaan naar verschillende zonnestudio’s, omdat ze geweigerd worden als ze te vaak naar dezelfde gaan. Ze zien zelf niet meer dat ze eruit zien als een doorbakken oliebol. In de spiegel zien ze een pips persoontje, een ongebakken oliebol. Dames, ik geef één gratis tip, als je je vinger in de satésaus doopt en ze blijken dezelfde kleur te hebben, dan ben je te ver gegaan.

Hoewel de letters JUICY me vast prachtig zouden staan, heb ik heb geen aspiraties om me bij die club te voegen. Ik wil me alleen wel graag zonder schaamte in een rokje kunnen vertonen. Of in dat ultrakorte hippe blauwe 50’s shortje met leuke hakken eronder.
In de zonnestudio kom ik dan van die glimmende bodybuilders tegen, en hun opgespoten doorbakken vriendinnetjes. Serieus, er ging een wereld voor me open. En die heb ik ook gauw weer gesloten. Want ik besluit nu in de sportschool om de hoek te zonnebanken. Dat is iets meer down to earth. En zo kom ik ook nog eens in de sportschool!

Maak ik me dan geen zorgen dat ik stiekem toch verslaafd raak? Dat ik er straks ook uitzie als een gefrituurde kroket? Nee, want ik heb een zeer simpele maar oh zo doeltreffende methode bedacht. Bij twijfel: String aanhouden onder het tosti-ijzer. Zonnelijntjes liegen niet.