6 september 2015
Het is enkele weken geleden. We waren bijna klaar met de Bootcamp, ik was kapot, bezweet, smerig en onderweg naar de auto, toen het gesprek plotseling ging over mijn outfit.

Daar besteed ik altijd de uiterste zorg aan. In mijn kledingkast kan de Bijenkorf 3 Doldwaze Dagen organiseren en Zalando vreest voor concurrentie vanwege mijn schoenencollectie. Toegegeven, het is geen sportmateriaal maar tot voor kort was dat nooit een issue. Voor de bootcamp had ik een degelijke zwarte top uitgezocht en mijn meest stevige gympen aangetrokken. Leek me prima.
Bovendien; Ik dacht dat ik hier was om een beetje sportief te zijn. Dat ik hier kwam om te bewegen en dat mijn outfit er niet toe zou doen. Ik dacht; eerst maar eens kijken of ik het leuk vind voordat ik geld steek in sport-shizzle die uiteindelijk in de zak van Max belandt. Ik dacht dat ik niet op uiterlijk beoordeeld zou worden, ik droeg niet eens make-up. Jeetje, heb ik dat even verkeerd ingeschat.

‘Maar je ziet er in ieder geval al sportiever uit in deze joggingbroek dan in dat katoenen broekje van vorige week.’, zei trainer E., enige man in het gezelschap. ‘Ja, en je draagt ook geen hardloopschoenen, loopt dat niet ontzettend zwaar?’, merkte één van de dames op. Trainer E. vulde aan ‘Ja, dit zijn geen sportschoenen, dit zijn gewoon… hippe schoenen!’. Ik had niet verwacht dat het ik het woord ‘hip’ nog eens in een negatieve context zou horen.

Eigenlijk vind ik dat het geen drol uit zou moeten maken waarin ik sport en ik heb nog nooit hardloopschoenen gedragen. Maar in deze schoenen heb ik geen blaren, ze glippen niet uit, ze overleven het gras en de modder, wat wil je nog meer? In een katoenen broekje kan ik ook prima rennen en er is tijdens het sporten niets onzedigs uit mijn topje gevallen. Ik ben bedekt, ik kan bewegen, wat is het probleem?

Totdat ik bij de H&M was met collegaatje B. Ze steunde me volledig in sportoutfitgate. ‘Gewoon lak aan hebben!’, vindt ze. Maar toen: ‘Hee Maris, als je nou overweegt om eventueel toch sportkleding aan te schaffen… Hier hangen best leuke dingen!’ Nouja zeg, dacht ik. Ze weet toch hoe ik erover denk? Ze staat toch aan mijn kant of niet soms?
Hmmmm… Toch maar een kijkje nemen. Oh, wat een vrolijke, gekleurde spulletjes. Allemaal blitse haltertops, hippe broekjes , speciale sokken! Allemaal dingen waar je gewoon in kan zweten zonder vieze onsmakelijke plekken! En allemaal in de kleuren felroze en felgeel en felgroen! It’s amazing!
Dus… Ze hebben gelijk! Ik moet een nieuwe sportoutfit hebben. Nu! Inmiddels heb ik intens coole felblauw-met-felroze Nike’ies. En het klopt joh, dat sport echt veeeeeul beter. Nu heb ik dus ook nog een leuke broek, hip shirtje en flitsende ademende sokken nodig. Zouden ze die hebben met Minnie Mouse erop? Oh misschien staan zweetbandjes om m’n pols ook wel kittig!

Ik ga voor de Sporty Spice look!
Nee, dat had ik ook nooit achter mezelf gezocht…