17 augustus 2014
De term ´narcisme´ komt uit de Griekse mythe over Narcissus. Narcissus was een ontzettend knappe jager die een ieder die hem liefhad afwees. Totdat hij in een heilige vijver zijn eigen spiegelbeeld zag. Hij werd op slag verliefd op die ontzettend knappe kerel in het water. Zijn liefde werd natuurlijk niet bevredigd en hij stierf van ellende. Het heilige water werd dus zijn dood en op die plaats groeide een narcis. Een knotsgek verhaal, natuurlijk. Wie verzint zoiets?

Cabo da Roca in Portugal staat bekend als het meest westelijke puntje van Europa. Ik ben hier eens geweest en kan me herinneren dat het een enorm steile klif is die zo’n 80 meter vanuit het water oprijst en dat het er heel erg hard waait. Ik bleef dan ook angstvallig uit de buurt van het randje.
In vroeger tijden was men ervan overtuigd dat dit het einde van de wereld moest zijn. Ook knotsgek natuurlijk, want de wereld is rond.

Ironisch en vooral tragisch genoeg betekende deze rots afgelopen week letterlijk het einde van de wereld voor een Pools echtpaar. Ze wilden een stoere selfie maken en stonden daarbij iets te dicht bij het randje. Ze stortten schreeuwend de diepte in en konden het niet meer navertellen. Hun 2 geliefde kinderen van 5 en 6 kunnen het echter wel navertellen. Waarschijnlijk zullen ze dat in hun verdere leven dan ook nog in vele sessies moeten doen. Zo knotsgek is dat verhaal van Narcissus dus niet.

Vorige week was er nog de discussie over een selfie gemaakt door een kuifmakaak. De eigenaar van het fototoestel eist de rechten van de foto op, maar volgens Wikipedia zijn de rechten eerder van de aap dan van de fotograaf. Ik snap waarop die aap zo breeduit lacht op de foto.
Twee weken geleden was ook de stemfie terug van weggeweest. Wat vonden we die Belgen bekrompen dat het verboden was om in een stemhokje een foto van jezelf te nemen. Nu het puntje bij paaltje komt wil ook de Nederlandse Kiesraad de stemfie verbieden omdat het in strijd zou zijn met het wettelijke stemgeheim.. Nee, hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

3x Selfie-nieuws in 3 weken tijd. Vroeger bestond een vakantiefotoboek uit culturele of natuurlijke hoogstandjes. Tegenwoordig uit foto’s met een halve arm, 2 duckfaces en ergens een tempel of neushoorn op de achtergrond. Waar popsterren vroeger het probleem hadden dat er tijdens hun concert steeds foto’s van hen werden genomen, tegenwoordig staat het hele publiek met de rug naar ze toe en een telefoon in de lucht. Kortom, we vinden onszelf steeds belangrijker. En hoewel een beetje zelfverheerlijking van alle tijden is, getuige ook de legende van Narcissus, denk ik dat we een ietsiepietsie zijn doorgeslagen.

Daarnaast vraag ik me af wat de volgende stap zal zijn. Misschien de ‘Last moment selfie’? Iemand ziet het niet meer zitten en maakt nog een laatste foto van zichzelf met de aanstormende trein op de achtergrond. Of juist de ‘First moment selfie’? Moeder in wording die met haar telefoon tussen de benen klaarzit om het aller-allereerste moment van het kleine wonder der natuur vast te leggen.
Ben ik nu misschien wat te hard? Of breng ik juist mensen op ideeën?

Ik denk dat mijn punt duidelijk is, mensen: Geniet van jezelf, maar selfie met mate.