13 oktober 2013.
Met het risico als kortzichtig dom wicht bestempeld te worden, begin ik toch aan dit blogje. Daarom zeg ik het zelf maar vast: Inderdaad, ik ben ook niet wijzer. Ja, ik geef mijn giechel (bek klikt zo vervelend) ook maar een douw. En ik laat mij niet belemmeren door enige vorm van voorkennis over dit onderwerp whatsoever.
Dat gezegd hebbende, heb ik me toch een mening gevormd over een onderwerp dat me normaal geen bal zou kunnen schelen. Maar ik ben nu zo geïrriteerd dat ik het niet kan laten mijn zeer onprofessionele en ononderbouwde mening de wereld in te slingeren.

Afgelopen week keek ik naar RTL Late Night, je weet wel, het nieuwe Barend & Van Dorp maar dan met Umberto Tan. Ik zeg, dat is een fijne verbetering van het programma. Aan tafel zaten een aantal mensen waarbij ik moet bekennen dat ik alleen nog van Jim Bakkum en Peter R. De Vries de namen weet, wat meteen het niveau van de avond aangeeft. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat ik binnen een kwartier heb weggezapt, want ik kon het niet meer aan. Zie daar de reden waarom ik eigenlijk geen recht van spreken heb over dit onderwerp.

Dus, ik wil het graag even hebben over de bezuinigingen bij de publieke omroep. Voor zover ik begrijp waren die al 200 miljoen gekort en nu moet er nog 100 miljoen bezuinigd worden. Nu is mijn eerste reactie; Ik snap dat programma’s maken een hoop centen kost, maar als ik de programma’s van de publieke omroep bekijk, snap ik niet waar dat geld dan naartoe gaat.
De eerste 15 minuten van deze aflevering RTL Late Night doen me vermoeden dat een groot deel naar de hypotheken en auto’s van de hoge programmaheren gaat. Er zaten namelijk een lange saaie meneer met bril en een meneer ik het best kan omschrijven als een jonge Johan Derksen zonder snor. Zij verdedigden met hand en tand dat het onoverkomelijk zou zijn als ons ganse land het zonder het genre verstrooiing op de publieke omroep zal moeten doen als het kabinet zijn duivelse plannen doorzet.

Normaal ben ik geen fan van Peter R. De Vries, want dat vind ik een zure meneer die het wat hoog in zijn bol heeft, maar vond ik het erg leuk dat hij deze meneren een beetje zat te prikken. Het kwam er op neer dat er volgens hem genoeg onzin op de publieke omroep was om van 3 naar 2 netten te kunnen gaan. De publieke omroep zou alleen kwaliteitsprogramma’s moeten maken zoals documentaires en meer van dat soort bladiebla. Dan snap ik de hoge heren wel een beetje, want als er alleen maar echte kwaliteitsprogramma’s (lees: saai, weinig spectaculair en voorbehouden aan de bekrompen intellectueel) gemaakt zouden worden, dan zou er geen hond meer naar de publieke omroep kijken. Die verstrooiing heeft het land dus niet nodig, die verstrooiing heeft de publieke omroep nodig om te kunnen concurreren met de commerciële zenders. Terwijl we daar al worden doodgegooid met verstrooiing.

Persoonlijk snap ik überhaupt niet waarom de Nederlandse staat op dit moment zoveel geld steekt in het publieke bestel. Als er legio zenders zijn die zonder overheidssubsidie het hoofd rijkelijk boven water kunnen houden, waarom zouden we dan die luiheid bij de publieke omroep stimuleren? Ik begrijp dat er allemaal verschillende potjes en motieven zijn, maar even heel kort door de bocht: Er zijn op dit moment zoveel mensen die onder de armoedegrens leven, kan Nederland dan echt niet zonder een programma als Vrije Geluiden? En zo nee, hoeveel bezwaar heeft Nederland dan echt tegen een extra reclameblokje hier en daar? Je moet toch ook een keer koffie halen of toiletteren?

Ik verwacht dat Paul de Leeuw binnenkort weer een versie van zijn wensshow (Of ‘Laat de Leeuw’ of de ‘Schreeuw van de Leeuw’, wat doet die man tegenwoordig) doet waarin hij een uur lang van de autocue opleest waarom het belachelijk is dat de publieke omroep weer moet bezuinigen. Lees: waarom hij salaris in zou moeten leveren. Dames en heren, deze man verdient ruim boven de Balkende-norm! Het zou pas klasse zijn als hij vrijwillig een deel van zijn salaris in zou leveren zodat al een deeltje van de bezuinigingen geregeld zou zijn.

Of ontsla die man gewoon helemaal. Op een gegeven moment is iemand gewoon te lang op televisie. Henny Huisman en Ron Brandsteder beseffen zich dat inmiddels, het wordt tijd dat Paul dat ook inziet. Eigenlijk zijn we volgens mij allemaal wel een beetje klaar met dat semi-grappige botte voor-gek-gezet van deze pafferige kale man. Begrijp me niet verkeerd hoor, in de tijd van ‘Vlieg met me mee naar de Regenboog’ was meneer de Leeuw natuurlijk ontzettend verfrissend en vernieuwend en Oooooh grof en Adje was natuurlijk een briljante grap. Maar moeten we met 5 december nu naar de zoveelste Sinterklaasuitzending kijken? Moet Paul echt doorgaan met haastige chaotische programma’s waar grote artiesten in te gast zijn, die zo weinig tijd krijgen dat de aftiteling al loopt als zij de eerste tonen van hun liedje inzetten?

Dat deed hij bijvoorbeeld bij de beste zanger van de wereld. Degene die een gitaar zo vasthoudt dat je als vrouw zou willen dat je die gitaar was. De man met zulk ontroerend en warm stemgeluid dat de tranen zelfs in mijn ogen springen bij een liedje over een oude priester. Jullie weten natuurlijk allemaal over wie ik het heb. Milow.

En wie dat met mijn schatje Milow doet, verdient geen cent aan subsidie!