25 april 2015
Echt gehoord op een verjaardag laatst: ´Hee, hoe gaat het?’ ‘Nou ik zit in een goede flow… ja, ik zit momenteel in een lekkere energie.’
‘Pardon?’, vroeg ik de Flow Master, ‘Hoor ik het echt? Je zit in een ‘goede flow’? De meeste mensen zeggen gewoon ‘goed’ als je vraagt hoe het met ze gaat. Maar jij zit dus in een goede flow?’ De Flow Master twijfelde een moment, herpakte zich en legde toen uit dat hij ‘goed’ te oppervlakkig vond.
‘En zorgt ‘ik zit in een goede flow’ dan voor diepere informatie behalve dat het interessanter klinkt?’, vroeg ik. Blijkbaar betekent het dat je in een goede periode zit, met leuke mensen om je heen. Er gebeuren leuke dingen enzo, ja nou, gewoon goede energie. Dus.

Nog steeds begreep ik niet helemaal waarom ‘goed’ dan niet zou voldoen en had waarschijnlijk nog een kwartier door kunnen gaan over de holle diepgang van die ‘flow’. Maar de Master in kwestie is een vriendelijke gast die geen verbale fileersessie verdiende. Bovendien werd de verjaardag bij zijn ouders gevierd, dus het leek me verstandig en wel zo gezellig om het een beetje vriendelijk te houden. Maar met zo’n uitspraak vraag je er eigenlijk wel om, dus ik kon een kleine sneer niet laten; ‘Ja ok, nu snap ik wel beter wat je bedoelt, maar dat je zelf ook even hoort wat je eigenlijk zegt hè…’

En daarmee was de kous af. Zou je denken. Want ik dacht er nog even over na en vroeg toen; ‘En als het dan niet goed gaat hè, zoals wij normale mensen dat zouden uitdrukken, zeg jij dan bijvoorbeeld dat je ‘gruwelijk uit je flow’, bent?’ Nee nee, dan zegt hij dat het ok met hem gaat, of z’n gangetje. Goh, dacht ik, dat zeggen wij normale mensen ook als het niet goed gaat.

En da’s eigenlijk gek hè? Als we blij zijn zeggen we dat het goed gaat, of dat we in een goede flow zitten blijkbaar. En als we niet blij zijn, zeggen we dat het ok gaat. Dat is helemaal niet eerlijk. Ik snap ook wel dat je niet altijd zin hebt om al je vuile was buiten te hangen. Prima. Of dat je geen zin hebt om de ander te vermoeien met jouw sores. En dat is vreemd. Want die ander vraagt het toch?

Dat vind ik ook zo stom in Amerika. ‘Hey, how are you?’ en dan antwoord je ‘Hey, how are you?’ en dan mag de eerste ‘Fine’ zeggen. Ik zei bij de Starbucks nog wel eens; ‘I am doing very well, thank you, how are you doing today?’ Snappen ze niet. De meeste reageren van schrik niet en gaan door met de bestelling. Sommigen vinden het leuk en vertellen enthousiast dat ze blij zijn dat de zon schijnt en dat ze m’n bril leuk vinden. Ook supernep, maar wel vrolijk.

Maargoed, we zitten niet in Amerika, dus volgens mij is het voor ons nog niet te laat. Ik stel voor dat we hier gewoon eerlijk zijn tegen elkaar. Interesseert het je niet, vraag het dan niet. Vraagt iemand het wel, vertel dan ook hoe het gaat. Deal? Deal!

En oh ja, heb het maar niet over je ‘flow’. Daar zijn we te nuchter voor, toch?