6 mei 2015
Beste Arnie,

Sorry, ik bedoel natuurlijk Reinout. Het is me opgevallen dat er een nieuwe trend is in televisieland. Het begon met ‘Mijn Leven in Puin’ waarin Peter het huis van mensen met verzameldrang opruimt. Dat doet Lieke nu, want vrouwen zijn daar toch beter in. ‘Tourette on Tour’, ‘Geef mij nu je Angst’ en ‘Levenslang met Dwang’. De meest sadistische is ‘Obsessive Compulsive Cleaners’ op TLC. Daarin gaat iemand met schoonmaakobsessie poetsen bij iemand met zoveel rotzooi dat je de vloer niet meer ziet. Laatst bedacht ik dat we alleen nog iets over seksverslaving missen. Maar, RTL 5 zou RTL 5 niet zijn als ik niet vorige week een introductie zag voor hun nieuwe programma met de originele titel, jawel, ‘Seksverslaafd’.

Kortom, het is hartstikke hip om programma’s te maken over mensen met psychische aandoeningen, trauma’s, draadjes los, hoe je het ook noemen wilt. Ik besef me ineens dat jouw programma ‘Sterren Springen’ ook prima in het rijtje past. Het is blijkbaar geoorloofd om gebruik te maken van mentale stoornissen ter vermaak. En ik weet wel dat die mensen zelf met hun volle verstand deelnemen aan zo’n show. Maar Reinout, daar zit hem wel een beetje de crux hè?
Toegegeven, ondanks het morele bezwaar geniet ik stiekem van andermans losse steekjes. Je weet dat het eigenlijk niet goed is, maar je kunt het niet stoppen. Het is als chocola. Als vreemdgaan, chips, te dure schoenen kopen. De programmamakers pretenderen dat ze de problematiek op een respectvolle manier weergeven. Maar zeg nou zelf; we kijken die programma’s toch vooral omdat het grappig is? Het is toch grappig als iemand bang is voor de kleur groen? Als iemand volledig uit z’n slof schiet omdat er een vergeelde Telegraaf in de prullenbak verdwijnt? Als iemand uit haar stekker gaat vanwege een kreukel in het dekbedovertrek?

Ik ga graag met de mode mee, Reinout, dus ik heb een nieuw concept bedacht. Stel je The Voice voor, maar dan met mensen met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Dat iedere week een persoon liedjes zingt als elk van zijn persoonlijkheden. Het publiek kiest, onder leiding van de vakjury die bestaat uit Goedele Liekens, Dr. Phil en Mike de Boer, wat de leukste persoonlijkheid is. Aan het einde van het seizoen komen we er dan achter dat we iedere week naar één en dezelfde persoon hebben zitten kijken, die dus nog geflipter is dan we al dachten. Collega L. had al een leuke titel in gedachten: ‘Een Schizofreen is Nooit Alleen’, #Meeste Stemmen Gelden!
En wat te denken van ‘Wie van de Drie’ met pathologisch leugenaars. Lieke kan vast een kleptomaan gebruiken bij het opruimen van zo’n rommelhuis. Koken met pyromanen? Mensen met achtervolgingsangst zouden ‘Wegmisbruikers’ flink opleuken. Fort Boyard met claustrofoben? ‘Wie is de Mol’ met dementen? Kunnen we een omgekeerde versie van Obese doen met anorexiapatiënten?
Maarrrrr, allemaal wel op een respectvolle manier weergegeven natuurlijk, hè. Anders is het niet ethisch verantwoord.

Weet je, Reinout, als ‘gewone sterveling’ kom je tegenwoordig alleen in beeld als je iets mankeert. Al het ‘luchtige vermaak’ is met BN-ners. Terwijl Patty Brard of Dries Roelvink volgens mij verknipter zijn dan welke patiënt dan ook. Doe jij een seizoen over al hun afwijkingen? Doe ik wel een keertje mee met ‘Ik houd van Holland’ ofzo.

Gekke groetjes,
Marissa