10 augustus 2014
Gorinchem is ook eigenlijk net niks, hè? Ik was gisteren in de stad en hoorde een groepje overduidelijk bourgondische Brabanders praten. En toen dacht ik; ‘In Brabant hebben ze toch genoeg gezelligs, wat doe je hier dan?’
Begrijp me niet verkeerd, ik woon hier met plezier. Maar ja, Gorinchem, Gorcum of Gorkum. We weten zelf niet eens hoe het heet. Net geen Brabant, en ook geen Randstad. Te groot om het een dorp te noemen, maar als je het een stad noemt word je uitgelachen. Persoonlijk vind ik het wel een stad, maar ik kom uit Arkel dus mijn referentiekader is wat bevlekt.

Gorcum is groot genoeg voor een halfbakken V&D, te klein voor Zara. Gezellig genoeg voor een plein met terrasjes, niet snel genoeg voor een echt uitgaansleven. Stoer genoeg voor de Zomerfeesten, maar inmiddels wordt de ‘crowd’ zo ‘gecontrollt’ dat je niet meer met goed fatsoen van de Groenmarkt naar de Varkenmarkt kunt lopen. Stads genoeg voor een stedelijk museum, maar niet interessant genoeg dat je daar naartoe moet. Een toren zoals iedere zichzelf respecterende stad, alleen de onze staat scheef. Maar dan weer niet zo scheef als de toren van Pisa. Bliekenstad tijdens de doldwaze dagen, echter zijn onze dagen niet zo doldwaas. Gorcum viert namelijk carnaval in Oosterhout.

Ons Beatrix Ziekenhuis komt goed uit de AD-test, maar heb je iets serieus dan word je naar Nieuwegein gestuurd. Voor een middelmatig stadje hebben we een aardig winkelaanbod, maar voor een degelijke shopsessie kom je niet naar Gorcum. Er zitten meer belwinkels dan er abonnementen bestaan, en ik heb amper bereik in m’n eigen huis.
Daarnaast heeft Gorcum 46(!) kapsalons, en heeft de gemiddelde Gorcummer ‘praktisch haar’.

Ach ja, Gorcum is gewoon lekker kneuterig. Zo’n nietszeggende plaatsnaam, zoals Winschoten of Boxtel of Harmelen. Wel van gehoord, maar waar het nou precies ligt? Nergens dichtbij, nergens ver van vandaan. Hoe leg jij dat uit als je op vakantie bent? Mensen kennen het vooral van de fileberichten. En dat maakt het er ook niet aantrekkelijker op.

Ja, er mankeert van alles aan Gorcum. Maar het is wel mijn Gorcum. Want al ben ik opgegroeid in Arkel, in mijn hart (en paspoort) ben ik een Bliek. En ik ben er trots op! Trots dat ik hier mijn auto betaalbaar kan parkeren, dat ik zonder gevaar voor eigen leven en klutsende oksels kan fietsen en niet uit de toon val als ik geen wortelsap met gekonfijte basilicum bestel.

Als ik me dan toch even werelds wil voelen, dan bestel ik sinds kort een Malteser koffie bij Hugo. Want ook dat is Gorcum. Toen we nog in Arkel woonden voelde ik me niet blits genoeg voor Robbert en Marloes, maar nu we in de East-side wonen, voel ik me er helemaal thuis! Respect dat zij zo’n succesvol en ongorcums concept hebben neergezet, en zelfs al met 2 vestigingen hebben uitgebreid. Ik voorspel dat ze nog veel meer succesvolle zaken gaan openen. En daarbij zullen ze Amsterdam niet overslaan. En die lekkere koffie, broodjes en overheerlijke brownies (nee maar echt orgasmisch) hebben wij dan toch maar mooi ontdekt in Gorcum.

Tja, waar een kleine stad groots in kan zijn!

Gorcum by night.

Gorcum by night.

Gorcum op z'n wereldst: http://espressobar-hugo.nl/

Gorcum op z’n wereldst: http://espressobar-hugo.nl/