20 mei 2015
What were you thinking? Na de presentatie van je verknipte jurk dachten we dat het niet erger kon, maar het is je toch gelukt. Een topprestatie. Ik heb in mijn leven meerdere vuilniszakken gezien die er charmanter uitzagen dan jouw peperdure broekpak. Kan het zijn dat Issey Miyake deze outfit voor de inzending van Servië (Adèle-look-a-like) ontwierp? Of was het plan dat er meer mensen in je pak zouden zitten, zoals bij Linda Wagenmakers toen. Hoe het ook zij, het flatteerde je niet. Ik begrijp waarom je een masker op hebt gedaan. Ik had het de hele avond opgehouden als ik jou was.

Toegegeven, je klonk als een klok. Je bent en blijft een van de beste zangeressen van Nederland en dat heb je gisteravond keurig laten zien. Jammer dat Anouk je heeft opgezadeld met zo’n middelmatig liedje. Tegenwoordig gaat het echter niet om de stem, niet eens om het liedje, maar om de act, om de gimmick. Het moet opvallen, of dat nu is in eenvoud of in spektakel. En daar kunnen we het in Nederland allemaal niet mee eens zijn en heel eigenwijs jou sturen, met je vleermuispak en je masker in de hoop er een spannend ’50 Shades of Grey’-tintje aan te geven. Dat is dus mislukt.

Je stond gewoon een beetje saaiig op dat podium. Een beetje raar te loensen terwijl de camera om je heen draaide in een poging nog wat jeu te geven aan je optreden. Alleen, Little Train, zoals ik al eens eerder heb geblogd moet jij het niet van je uitstraling hebben. Je straalt evenveel warmte uit als een diepvrieskip. Ik denk dat ze gisteravond zelfs in Spanje de schaatsen vast uit het vet hebben gehaald. Ben jij misschien de reden van het koufront dat momenteel boven Europa hangt?

Maar zelf ben je wel tevreden, zeg je. Je hebt alles gegeven en je hebt echt iets overwonnen door op dat podium te gaan staan. Met dat liedje en die outfit kan ik daar nog inkomen. Maar pardon? Je bent artiest! Op het podium staan is je werk! Wat heb je dan precies overwonnen? Iedere ochtend dat ik in mijn bureaustoel zit, denk ik ook niet; ‘Zo zeg, ik zit! Dat heb ik even mooi overwonnen. Kan ik verder alles fout doen, maar dat heb ik ‘em toch verdikkeme maar mooi geflikt!’ Denk niet dat m’n baas daar lang in zou trappen. Maar jij bent dus wel tevreden. De rest van Nederland echter niet. Je vertegenwoordigde het vaderland en je hebt ons diep teleurgesteld. Bedenk even dat er 10 acts doorgingen en 6 niet. Dat de kans op doorgaan aardig groot was. Maar dat is je niet gelukt. Heb je zo’n fijne dag gehad, meid? Top voor je, maar daar ga je maar lekker voor naar de Efteling.

En natuurlijk kan het gebeuren dat je niet door bent, je hebt ook niet alles in de hand. Maar hoe kun je dan tevreden zijn? Je zou moeten balen als een stekker! Je zou tranen met tuiten moeten huilen. Maar jij bent tevreden. Nou, je hebt de ganse natie gewoon voor schut gezet in je luchtballonnenpak.

Kunnen we ten slotte nog de Oostblok-landen de schuld geven, want die stemmen alleen maar op elkaar. Maar dat weten we toch zo langzamerhand wel? Dan kunnen we daar toch iets aan doen?
Ik stel het voor volgend jaar dit voor: Of we sturen Tatjana, of Màxima doet een tourtje door Oost-Europa om zieltjes te winnen. En dan sturen we Within Temptation. In Nederland niet zo heel erg populair bij het mainstream publiek, maar zij zijn één van Nederlands grootste export-producten. Ze hebben een prachtige, klassiek geschoolde zangeres met een stembereik waar je u tegen zegt. Ze draagt altijd uitbundige jurken en ze hebben shows met veel vuur en spektakel. Goed plan, toch? Geef jij het even door aan Corland?