2 maart 2015
Had je het vroeger over De Jurk, dan kon dat maar één jurk betekenen. En die was wit, of iets tegen het wittigs aan. Een gekkie hier en daar draagt misschien een andere kleur, maar dat ligt niet aan de jurk, de belichting of iemands hersenen.
Tegenwoordig bedoelen we met de De Jurk een vormeloos hoopje stof en verkreukt jasje dat treurig op een hangertje hangt op internet. We kunnen het nergens anders meer over hebben. Zit jij in team ´white & gold’ of team ‘black & blue’? Het is dat die Romeinse fontein al gesloopt was, anders zou ie in deze strijd wel zijn gesneuveld.

Hoewel ik alleen een slecht belichte foto zie met een soort van black-light-achtige waas, schijnt het een wetenschappelijk wonder te zijn. Volgens dokters ligt het aan de verwerking van de kleur en het licht in onze ogen en hersenen. Volgens fotografen ligt het aan de slechte belichting en kleurbalans van het toestel waarmee De Jurk is gefotografeerd. Hoe dan ook; We hebben er een nieuwe Stonehenge bij. Nieuwe Piramides. Een nieuwe Maya kalender. Nieuwe hoofd-beelden op de Paaseilanden. Een nieuwe Mon Lisa. Straks blijkt de jurk ook nog over voorspellende gaven te beschikken.

En ondertussen vaart het Roemeense bedrijf dat De Jurk verkoopt er wel bij. Die weten niet wat hen overkomt. Ze hebben de website maar even aangepast om de extra stroom bestellingen aan te kunnen. Hoewel er nu alleen een blauw-zwarte versie (we weten inmiddels allemaal wel dat dat de echte kleur is, hè) en een wit-zwarte versie is, zullen ze over 6 maanden met een wit-gouden versie op de markt komen. Ik weet niet of dat zo slim is.
Want hoe fel de kleurenstrijd ook woedt, beide teams verenigen zich in team ‘ugly’. Iedereen schijnt het erover eens te zijn dat de jurk nogal onflatteus en zielig op het hangertje hangt, met dat verkreukte jasje. Gelukkig, we hebben een gezamenlijke vijand gevonden. Feyenoord – Rome, doe je voordeel ermee, zou ik zeggen.

Mensen, volgens mij hebben we het lang genoeg over de jurk gehad en zijn de grapjes erover inmiddels wel voldoende uitgemolken. Laten we weer even focussen op waar het echt om draait: Onze AH-moestuinzaadjes moeten worden verpot!

En misschien vraag je je af wat ik dan zie in De Jurk? Ik zie strapless met een fuchsiaroze top, bloedrode aansluitende lange rok, een klein sleepje en een grote roze strik op m’n kont. M’n haar gewoon kittig kort als altijd, misschien met een diadeempje met zo’n gaasje over m’n gezicht. Mijn knappe prins Niels naast me in een stijlvol pak en schoenen die matchen met m’n jurk.
Dat is wat ik zie ik in De Jurk. Als het er ooit van komt. En zo niet? Dan zie ik helemaal geen jurk, maar een mooie nieuwe badkamer en keuken! Ook leuk!

Ja, ik ben een gekkie.