5 mei 2014
Lief dagboek,

De afgelopen dagen heb ik goed naar vriendinnetje N. geluisterd. Geen snoepjes, geen frikandellen en geen slechte dingen gekocht in de supermarkt. Maar ik was natuurlijk niet alleen in de supermarkt. En laten nou net de Nibbit, Bugles en Hamka’s in de bonus zijn. En laten dat nou net hele lekkere chips zijn. Sterk als ik ben, liep ik met een grote boog om het chipsvak heen. Ik kon het alleen niet laten om even een schuine blik te werpen op al die prachtige gekleurde glimmende zakken. Daar stonden ze, netjes op een rijtje, tegenwoordig in de doos in het schap. Ze lachten naar me, allemaal. De heerlijke dure A-merken bovenin en de goedkope vettige guilty pleasures onderin. De we-lijken-wel-verantwoord-maar-daar-trapt-toch-niemand-in ovenchips in het midden.

Ribbelchips, stinkende chips, grote zakken, kleine zakjes, frietjeschips, gekrulde chips, beertjes chips, driehoekchips, hete chips, Joppie chips, gewone chips. Ze lachten naar me, ze zagen er prachtig uit, knap, aantrekkelijk. Ze probeerden me te verleiden, allemaal. En dat in een periode van één enkel ogenblik. Maar ik moest sterk zijn. Dus ik maakte aanstalten om mijn wagentje verder te duwen, toen ineens… ‘Hee schat!’ Niels. Staat daar middenin het chipsvak mèt twee zakken chips in zijn handen. ‘Zeg, ik zie dat de Nibbit, Bugles en Hamka’s in de aanbieding zijn, welke wil jij? Dan doen we allebei een zak!’

Ik voelde een spiertje trekken bij mijn linkeroog en mijn handen reikten als door een hogere macht gedreven naar de zak Nibbit stengeltjes. Nou vind ik eekhoorns sowieso leuk maar die op de zak Nibbit is helemaal moeilijk te weerstaan. Als een chipp(munk)indale deed hij zijn dansje en lokte mij steeds dichterbij. ‘Mwah, ik hoef niet, kies jij maar.’, zei ik nonchalant.
Van binnen gloeide ik van trots. Ik heb toch maar die stomme eekhoorn kunnen weerstaan. Gezamenlijk liepen we de winkel uit, Niels, zijn 2 zakken chips en ik.

Vanavond, na onze avondwandeling, hoorde ik geritsel in onze snoepkast. Niels komt triomfantelijk aangelopen met een schaaltje chips en een blikje Sprite. Of ik ook wil. Ja natuurlijk wil ik ook! Ik wil die hele zak ik één keer helemaal leegpeuzelen. Ik wil de hele fles cola erbij leegdrinken. Ik wil een Big Tasty halen, zonder ui. En een Sunday ijsjes met chocoladesaus en nootjes. En ik wil een medium friet met een frikandel en een klodder mayonaise. Nee, ik wil zo’n 2x zo lange frikandel. Nog nooit op, maar ik wil hem!

‘Mwah, nee ik hoef niet…’, zeg ik nonchalant. Zie je wel, ik leer het wel!
‘Doe mij maar een glaasje cola en een stukje chocola.’
Oeps…