3 mei 2014
Lief dagboek,

Gisteren ben ik niet aan sporten toegekomen. En dat vind ik oprecht jammer. Ik voel me er zelfs soort van schuldig over. Niet dat ik mezelf heb opgelegd dat ik iedere dag moet sporten, maar ik was gewoon lekker bezig en zat wel in een ritme. Dat schuldgevoel heeft ervoor gezorgd dat ik hele rare dingen ben gaan doen…

Ik. Ben. Vanochtend. Vroeg. Opgestaan. Om. Te. Gaan. Skaten.
Laat het even op je inwerken, dat moet het bij mij ook nog steeds. Er staan namelijk twee heel wonderlijke zaken in bovenstaande zin. Ten eerste ben ik op zaterdagochtend om 8 uur uit bed gekropen en heb een wasje gedraaid (ook nog!). Ten tweede stond ik om 9 uur op de skates. Papa was net de hond aan het uitlaten. Hij wreef zich in de ogen om te checken of hij het zich inbeeldde. Een onwerkelijke situatie voor ons beiden. Het wàs echt waar. Onvoorstelbaar, maar waar.

Aangekomen op de Kanaaldijk snoof ik de frisse zaterdagochtendlucht op. Ik had mezelf voorgenomen om tot aan het tankstation bij Gorinchem te skaten. In het kanaal zag ik onstuimige golven, nouja flinke kabbels, richting Gorinchem. ‘Da’s mooi’, dacht ik, ‘wind mee!’, gevolgd door, ‘Oh nee, ik moet ook nog terug…’. Wederom ontbrak het me aan een telefoon om de escape van het thuisfront in te roepen. Onder het motto ‘Het moet wel leuk blijven’, besloot ik daarom op het tussenliggende industrieterrein Papland wat rondjes te skaten en weer terug te gaan.

Die wind-mee bleek eigenlijk een vermomd zijwindje, dus echt paradijselijk was de heenrit nu ook weer niet. Maar ik kwam aan bij het industrieterrein, en met rondjes heb je altijd wel ergens wind mee, redeneerde ik. Nou mooi niet dus. Neem van mij aan: op een industrieterrein heb je altijd wind tegen. Maakt niet uit welke bocht je om gaat, na iedere hoek krijg je een dikke windvlaag in je snufferd. Na 2 flinke rondes zette ik met rood aangelopen hoofd de terugtocht in, om erachter te komen dat die zijwind van net helemaal niets voorstelde bij de tegenwind waar ik nu tegenop moest nemen. In ieder geval heb ik wel het gevoel dat ik iets heb uitgevoerd.

Vandaag heb ik een belangrijke les geleerd: Met sporten, draait de wind altijd met me tegen.
Ach, in ieder geval gaat het me verder wel voor de wind.