6 juli 2014
Bo Saris, wie kent hem niet?! Jij kent hem niet? Nouja, je kent hem wel hoor. Maar meneer Bo Saris wil je niet dat je hem kent waarvan jij hem eigenlijk kent. Ik zal een hint geven; Het is een zanger. En nog een goeie ook.
Bo Rush dan? Zegt je dat iets? Nee? Dat is ook al een paar jaar geleden hoor, dus het zij je vergeven. Bovendien flopte die single, dus grote kans dat dat even aan je voorbij ging. Als je die laatste naam nou heel vaak heel snel achter elkaar zegt, dan kom je misschien op zijn echte naam.

Nee? Nog steeds niet? Kijk, dat is precies het probleem. We hebben hier te maken met een steengoede zanger. Maakt relaxte muziek met internationale allure. En echt, iedereen kent hem.
Boris Titulaer dan? Gaat er nu een belletje rinkelen? Want dat is zijn echte naam. Nu begrijp ik dat dat niet echt ‘Funky-Internationale-Coole-Hitmachine’ uitstraalt, maar zo heet die man nu eenmaal.

Komt de laatste hint. Let op hè…: Keep the soul alive!
Yes! Nu weet je het, hè? Inderdaad, we hebben het over Boris van Idols. Want zo kent iedereen hem. Kwam als een rare snuiter met een hoofddoek auditie doen en knapte gedurende het programma aardig op. Je moet verder geen interview met hem zien, want dan komt hij over als een uit het nest gevallen vogeltje. Maar kijk hem eens zingen! Dan komt ineens de Slicky Soul Survivor in hem los. ‘My pappa was a rolling stone…’ Van een totaal andere orde dan de pukkeltjeskandidaten. Een verdiende winnaar. En wat was hij blij toen hij gewonnen had! Sprong meters in de lucht, pakte de camera vast en bleef zijn lijfspreuk er maar in schreeuwen. Beroemd, gewonnen en nu kon zijn muzikale carrière niet meer stuk.

Boris van Idols is eigenlijk net als Syb van de Kast. Syb van der Ploeg kent niemand, zeg ik Syb van de Kast, dan zeg jij In Nije Dei. En die Syb, daar kan Boris nog wat van leren. Waar de nuchtere Fries accepteert dat niemand hem kent bij zijn normale naam, wringt Boris zich in allerlei vreemde bochten om het Idols imago van zich af te schudden. Dat is ineens ‘not done’. Maar als dat Idols zo stom was, dan had je de ballen moeten hebben om het contract voor de life shows niet te ondertekenen. Zo heeft Roger er met z’n bandje Intwine nog 2 leuke hitjes uitgesleept, nog voordat Jamai’s ‘Step Right Up’ uit zijn bebrilde toetje kwam.

Alles leuk en aardig beste Boris, schaam jij je maar lekker. Maar zonder Idols had ik niet eens geweten dat je bestond. En inderdaad, je hebt nu nog niet die gedroomde internationale carrière, terwijl er slechtere artiesten zijn die dat wel hebben. Frustrerend ja, maar dat is eerder ondanks Idols, dan dankzij Idols. Het publiek kent je als Boris. Noem jezelf dan ook lekker Boris. Ik heet Harmsen, da’s ook niet ideaal, maar ik draag mijn naam met trots.

Zorg jij nou eerst maar eens dat je een solide basis opbouwt in Nederland. Als de rest van de wereld je (overigens Russische) naam dan straks niet uit kan spreken is dat een luxe probleem, maar Tim Krul lukt ze nu volgens mij ook best aardig.