De maat(schep) is vol.

20 augustus 2014
Ik heb zo m´n principes. Van sommigen word ik een leuker mens: ‘Eerlijk duurt het langst’, ’Fouten maken is menselijk, het gaat erom hoe je het oplost’, etc. Van sommigen word ik strontvervelend: ‘Als ik je niet interessant vind, vraag ik je ook niets.´ Of: ´De grap moet gemaakt worden, hoe hard ie ook is´. Andere principes zijn ronduit vermoeiend. Zo boycot ik de chipknip. Een overbodig iets dat met grof geweld door de strot van de consument werd geduwd. Ik kon nergens m’n auto meer kwijt. Ik geef toe; dit principe was niet altijd even handig.

Laatst betrapte ik mezelf op een ander principe waarmee m´n leven er niet makkelijker op wordt. Ik weiger namelijk een maatschepje te kopen voor waspoeder. Dat zit zo; Eerst waste ik met vloeibaar wasmiddel, maar daar gaat de machine muf van ruiken. Dus stapte ik over op waspoeder. Vroeger kreeg je daarbij een gratis maatschepje. Maar wat denk je? Nu niet meer! Geloof me, ik heb de pakken erop nagekeken. Uiteindelijk koos ik voor het AH huismerk, want daar stond op: Voor een gratis maatschapje, ga naar www.ah.nl. In kleine lettertjes, maar het stond erop.

Dus, op jacht naar het maatschepje. Er staat vast een grote knipperde button op de home page met ‘Vraag hier uw gratis maatschepje aan!’, dacht ik. Maar nee hoor. Nergens te vinden. Onder welke subkop hoort zoiets dan? De veelgestelde vragen? Daar zou dit bovenaan moeten staan. Heel Nederland wil toch zo’n gratis maatschepje? Maar nee, zelfs de minst gestelde vraag ging niet over m’n schepje. De zoekfunctie dan. 2 Resultaten! Eentje over koffie, die was het niet. ‘AH maatschepje’, dat zal hem zijn! Er verschijnt een veelbelovend plaatje met 4 blauwe maatschepjes in verschillende maten. Eronder de prijs van € 4,29. Pardon? Dat is best een verschil met gratis.

Mijn gevoel verhoudt zich inmiddels tussen fanatiek en pissig in. Tussen: dit moet ik tot op de bodem uitzoeken, en verdikkeme als het op zo’n pak staat moet het niet zo moeilijk zijn! Er zat nog maar één ding op. De klantenservice een mailen. Net als andere bedrijven wil AH liever niet dat je je vraag daadwerkelijk stelt, dus het was even zoeken hoe ik een mailtje kon sturen. Dan moet je nog allerlei categorieën en subcategorieën kiezen en weet u echt zeker dat uw vraag niet bij veelgestelde vragen staat? Meneer Heijn, weet u wat? Stuur ik een mailtje, zoekt u lekker zelf uit op welke afdeling deze thuishoort. Enfin, mijn vraag gesteld. En toen maar afwachten.

Na 3 dagen kreeg ik antwoord. Wat was mijn adres, want dan stuurden ze mijn gratis maatschepje direct op! Nou, dat viel niet tegen. Vol verwachting klopte mijn hartje. Wanneer zouden ze aanbellen met mijn pakketje? Ik kon niet wachten! Plotseling lag er een vage envelop op de mat. Oh, dit is vast de brief waarin staat dat mijn maatschepje klaarligt bij de winkel. Neen. Het was niet één maatschepje. Het waren twéé maatschepjes. In de envelop zaten twee hele kartonnetjes waar je een maatschepje van kon vouwen.
Waardeloze krengen! Na 3 wasbeurten waren ze stuk. En toen ik de tweede kartonnen ingedeukte origami desillusie met passie in de prullenbak mieterde, zwoor ik: ‘Ik betaal nooit één cent voor een waspoeder maatschepje!’

Met als gevolg dat er altijd een beetje ‘collateral damage’ onder het bakje van mijn wasmachine ligt. Maar dat was juist een teken van volharding. Van doorzettingsvermogen en ik-laat-niet-met-me-sollen. Tot ik gisteren voor de zoveelste keer de halve inhoud van mijn waspoederblik over het bakje, de grond, mijn schone kleding, schoenen en handen gooide. Dat was dat. Ik móét nu een maatschepje. Goedschiks, dan wel kwaadschiks.

Maarja, waar koop je die dingen? Want ik ga daarvoor natuurlijk uit principe niet naar de Appie…

13 thoughts on “De maat(schep) is vol.

  • Beste meneer, mevrouw,
   Inmiddels weet ik dat Vanish wel maatschepjes in hun roze poeder-verpakkingen heeft. Dat zijn maatschepjes van 50ml. Er staat een streepje in voor 30ml en 50ml. De maatverdeling zou natuurlijk overeen moeten komen met de aanbevolen hoeveelheid op het waspoeder-pak staat. Bovendien zijn de ronde maatschepjes van Vanish eigenlijk niet zo handig voor ander waspoeder. Normaal waspoeder klontert namelijk nogal en het schepje is nogal bot, waardoor het er niet gemakkelijk doorheen schept. Een wat scherpere rand zou handiger zijn. Heeft u daar iets aan?
   Groeten! Marissa Harmsen

  • Oh in België zelfde probleem …. Heb 1 handig maatschepje en stevig genoeg dat ik bijna met mijn leven bewaak. Reden: ik vind er geen meer!!
   Deze heeft nog aanduidingen ook van 10ml tot 85ml en aan de andere zijde 1/4 – 1/3 – 1/2 – 2/3 – 3/4 – 1/4 en 1/1.
   WAAR vind je deze nog?
   En tweede zijn die blauwe tot 200ml bekertje met handvat…..?
   Als iemand me daar mee kan helpen 🙂
   En niet alleen voor mij hoor: in het opvangcentrum voor wilde dieren en vogels zoeken we dergelijke spullen om de vrijwilligers de juiste hoeveelheid voeding te geven zodat onze beestjes voldoende hebben en ook geen overdaad krijgen die we moeten weggooien. Eten is duur en we bestaan door giften DUS …
   Je begrijpt het wel hé …. Alle hulp is welkom!!!

 1. Ik heb een mail gestuurd naar henkel, fabrikant van reus wasmiddel. Ze hebben mij kosteloos twee maatschepjes opgestuurd! Heel mooie stevige van plastic.

 2. Goh wat grappig om deze oude post tegen te komen in 2021! Ik dacht dat ik de enige was die nu reeds 2 dagen verdwaald is tussen allerlei websites en “gratis” links voor mijn verdraaide Ariël waspoederschepje!
  Ik wordt er horendol van! En dat allemaal voor een maatschepje Ik gebruik nu een maatbekertje van de rijst maar ik had graag die juiste maatbeker omdat ik ook van vloeibaar wasmiddel terug naar poeder ben gegaan. Het leek zo simpel,” vraag een maatbeker aan op deze website” staat op de zijkant van de doos. Vervolgens heb ik me op 3 websites moeten registreren (anders kom je niet op de vervolgpagina, de slimmerikken) en kom uiteindelijk nog nergens! Ik ga nu bellen met de klantenservice van Henkel (ook dát blijkt nog lastig te zijn met diverse 0800 en 0900 nummers met eindeloze keuzenmenu’s) en hoop dat ik dit kan afsluiten
  Het lijkt bijna een principe kwestie te worden om dat “gratis maatschepje ” te bemachtigen Succes aan iedereen die het ook gaat proberen, mocht er een snellere manier zijn dan hoor ik het graag!

 3. Deze week dezelfde ervaring bij jumbo….. nu op zoek naar een andere leverancier….. de wasmiddelen van hema zijn ook goed, hoe zullen zij het doen met hun maatschepjes?

 4. Je kunt op bovenstaande link klikken en dan het contactformulier invullen en vragen om een gratis maatschepje. Je krijgt er dan binnen twee weken 2 gratis toegestuurd.

 5. Op het pak van Formil van de Lidl staat een telefoonnummer om een gratis doceerhulp aan te vragen, en ik kreeg er zonder problemen 2 toegestuurd. ook bij Neutral heb ik goede ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *